Hola, sóc Ricard Menor i treballo a temps complet com a consultor SEO.

Consultor SEO – Definició i funcions

Un consultor és un professional que dóna consell expert en una àrea concreta de coneixement i experiència.

La funció d’un consultor és abans de res assessorar dins el camp en el qual posseeix un coneixement especialitzat. Els consultors també poden tenir una especialització dins del seu ja estret camp d’activitat, exemple d’això és un consultor SEO.

El cas del consultor SEO comptarà amb un nivell d’especialització relatiu als aspectes relacionats amb la consecució de volum i qualitat de trànsit orgànic (trànsit web produït per la cerca als buscadors, sense pagar anuncis) a través dels canals online del client.

Tot això derivarà segons cas i objectius de client en diferents graus i tipus de conversió: vendes, afiliats, alumnes, trucades telefòniques, subscriptors, etc.

Hola, sóc Ricard Menor i treballo a temps complet com a consultor SEO.

Tan important per a un expert SEO es donar respostes encertades com fer les preguntes adients, és un bon començament qüestionar-se les coses que semblen ser.

Salvant la inflexibilitat de la definició establerta bé és cert que, amb el córrer el temps i el contacte habitual amb l’activitat de consultoria SEO, un acaba guanyant una gran experiència en diversos camps.

Això pot semblar contradictori amb la super especialització que es pressuposa a un perfil tan concret com el del consultor SEO però és així. Són els temps que corren: un nínxol tan concret es veu multiplicat per una gran varietat de sub-especialitats.

No s’ha de veure en negatiu sinó tot al contrari: tenir una perspectiva àmplia i rica és la gran diferència entre la consultoria novell i els experts SEO capaços d’acompanyar al client.

Consultor SEO internacional

Consultor SEO internacional

Projecte multiidioma, amb les agències locals Mediaforta i The Reference.
Projecte Swiss Education Group (SEG) – Sector Educació Superior.
Gant, Bèlgica – Juny 2013

Acudint al meu exemple personal sempre m’he definit com a especialista SEO tot i que la meva experiència cobreix altres camps com SEM, Analítica web, CRO, Social Media, però després de més de 18 anys de bagatge he evolucionat molt des d’aquell early adopter del disseny web de finals dels ’90.

Pel camí he fet apilament de coneixements generals i específics, des de sistemes informàtics fins idiomes, processos de negoci i logística, de joguines a maquinària industrial, dels gadgets a la nanociència he conegut sectors molt diversos i molta gent interessant, de la qual he après molt…

Aprendre constantment és imprescindible a la meva feina, especialitat perfecta per aplicar-se el “Només sé que no sé res”.

“Fuig de les presses: crea processos”

“Prefereixo un error a un misteri”

Missió del consultor

Un consultor SEO com jo treballa per sobre de les capacitats i coneixements que el client o els seus recursos interns disposin per aconseguir volum i qualitat de trànsit orgànic així com la seva conversió en negoci mesurable i tangible.

Els consultors acompanyen al client al llarg de la col·laboració, ja sigui en forma de projectes (per naturalesa de durada determinada), manteniments regulars acordats o bé com a assessor de confiança. Res que no s’hagi vist abans en metges, advocats, mecànics…

El consultor podrà aportar fins i tot idees no relacionades amb el món digital, en base a l’experiència adquirida; una de les missions principals del consultor és precisament pensar sobre els problemes del client, però des de fora de l’esfera del client. Per a un consultor ser creatiu és molt important per aportar més valor a la feina.

Això sona més fàcil del que és: el consultor ha d’arribar a conèixer bé els processos de negoci i aportar una mirada crítica –i insisteixo, creativa– des de fora.

Un dels meus avantatges és haver vist tants sectors i casos, he resolt molts problemes i moltes solucions es poden reutilitzar.

Consultoria SEO Barcelona-Alemanya, durant 6 anys entre una selecció de consultors SEO europeus, com especialista amb español i català nadiu.
Idioma vehicular: Anglès.

Consultoria SEO internacional

Consultoria SEO Barcelona-Dortmund entre 2010 i 2016 col·laborant amb la reputada agència de màrqueting digital B2Performance Group (Alemanya).

El principal motor del SEO són la constància i la tenacitat

El meu perfil com a consultor SEO

Perfil professional

El meu propi perfil és típic del consultor SEO B2B/B2C, treballant per compte propi, subcontractat per grans i petites agències o col·laborant en projectes agregats. Aquesta disciplina és tan relativament nova que no existeix un perfil formal que col·loqui un expert/a en posicionament web a la porta del client.

Si bé avui dia la formació específica ja és una branca més del negoci de la cerca (i molt rendible), tot és molt recent i ningú no surt de la Universitat sent consultor/a. Hi ha qui ho creu, per això i contra tota lògica tinc més feina ara que més competència hi ha perquè em porta molta feina dels que anomeno projectes pal·liatius… En tot cas algú amb estudis de diversa índole pot fer un màster o formar-se en acadèmies, o passar per la part “divertida” i aprendre in situ en agències i acompanyant professionals independents com jo.

Cal “endurir la pell” a despatxos, sales de reunions, trucades urgents i situacions difícils. A l’èxit i les felicitacions és fàcil acostumar-s’hi, quan tot va bé tothom és feliç i un “és un crac”, però quan hi ha problemes o Google agafa una enrabiada… Agafa’t.

Pots dir-li a un client que cau en picat que no toqui res i que en un mes natural la situació es posi remei sola? Aquesta és una anècdota real i realment exòtica però això és experiència, també és moltíssima responsabilitat i decidir quan es prenen riscos. No n’hi ha prou amb deixar anar “hi ha milers de variables” en una reunió pre-venda, cal experimentar-ne els efectes i solucionar-los.

És quan la cosa va malament quan aprens de debò. La pressió del client, les presses, l’exigència: o aprens a bregar amb això o ho passaràs malament.
Que jo sàpiga no hi ha crèdits universitaris ni programes especialitzats en simulació del que et trobaràs en realitat.

No sabria recitar d’una tirada “els 101 acrònims que has de conèixer per ser SEO de veritat” perquè canvien amb les modes del SEO i la creativitat dels influencers del sector. Però sé arreglar els problemes pràctics relacionats amb SEO que les empreses es troben dia rere dia. Estratègia i tàctica del SEO, això ofereixo…

Per això dic que avui dia el consultor SEO no neix, es fa (la consultora SEO també, avui dia estem molt a la par).

En el  entorno profesional de los servicios SEO abundan los licenciados en Marketing, ingenieros informáticos, diplomados en Turismo, Relaciones Públicas y Comunicación, Documentalistas, desarrolladores y diseñadores web y otras profesiones de lo más variopinto que se meten en el marketing online. El inglés es fundamental y la mejor puerta para ser consultor SEO internacional es aunar conocimientos y experiencia junto al dominio del idioma a nivel profesional.

Presuponiendo unas capacidades de base buenas es fútil valorar qué perfil previo es mejor para ser un buen profesional del SEO; creo en la experiencia previa y el aprendizaje que se haya conseguido como materiales básicos que hacen al buen consultor SEO.

Consultor SEO acreditat ACCIÓ (Gencat)

Ara que ja saps què faig...

És el moment de conèixer-nos, un pas en la bona direcció