Els estàndards Schema JSON-LD s’acosten al model RDF

El vocabulari Schema rep 3 nous elements que proporcionen pistes sobre la direcció general que pren la iniciativa més popular sobre Dades Estructurades.

 • sdPublisher
 • sdDatePublished
 • sdLicense

L’estàndard Schema ofereix aquests 3 nous elements, la seva mera existència juntament amb la iniciativa independent de json-ld.org suggereix que s’està orientant l’ús de Schema més enllà del marcat d’HTML i els Rich Snippets, cap a un ús més diversificat, multicapa (TCP) i clarament apostant pels Dades Enllaçades.

No oblidem que Dades Enllaçades vé de Linked Data, que correspon a la “LD” de JSON-LD.

Així, els grups de treball de Web Semàntica del W3C estan acostant Schema JSON-LD al món del RDF i l’intercanvi de dades entre plataformes diverses, en un entorn distribuït.

Revisió a detall dels nous elements Schema

 • sdPublisher

  L’element sdPublisher permet referenciar a l’Organització o Persona sota la iniciativa, interessos i/o responsabilitat de la qual s’ha publicat un contingut (partint de l’element mare Thing i arribant a un CreativeWork, com podria ser aquest article (BlogPosting).

  De fet, a la pràctica aquest element permet per exemple desvincular el treball de creació o edició d’una pàgina web, de l’autoria o revisió de les dades estructurades que contingui, ja sigui en mode incrustat (RDFa o Microformats/Microdades) o en mode compacte (scripts JSON-LD).

  Gràcies a sdPublisher podem expressar 3 entitats diferents i no necessàriament relacionades, en un mateix script.

 • sdPublishDate

  Aquest element permet desvinclar la data de creació del contingut representat en l’script de la del propi script.

  Un exemple (feliç perquè són bones notícies per a mi) és que se’m sol·liciti la creació d’scripts JSON-LD a mida, la majoria d’ocasions és una oportunitat magnífica per fer servir aquest element.

  La seva major utilitat resideix en el subtil però inequívoc senyal d’actualització Schema, més recent que el del mateix contingut referenciat pel script.

  Potser el contingut referenciat pel script hagi estat creat fa molt de temps, però resulta que m’arriba com a requeriment del client a dia d’avui. Bé, podria especificar tots els detalls que permet Schema respecte a l’article, incloent la seva data de creació (molt temps enrere), però deixaria molt clar que la data de creació del script JSON-LD és a data d’avui dia.

  Potser recordis un dels primers algoritmes “populars” aplicats a continguts com els blocs: Content deserves freshness.

  Bàsicament interpretava l’actualitat d’un contingut per la seva data literal de creació, entre d’altres paràmetres. Entre dues opcions vàlides, guanyava la qual mostrava una data més recent. L’algoritme és ja “vell”, però ja saps, fins i tot amb canvis, alguna cosa queda…

 • sdLicense

  Aquest element permet inserir la informació relativa al model de llicència que té l’script.

  Per exemple, pots permetre una reutilització basada en el model de Creative Commons. Schema i els seus tipus de sintaxi són estàndards oberts, però l’esforç després d’un script decent és mèrit individual. És una cosa que pot robar-te molt temps, de manera que trobar-ne ja fets o molt similars al que necessites crec que almenys és digne de crèdit (típicament CC BY).

Pel que fa a la meva opinió professional fa, aquests elements Schema han d’aparèixer en qualsevol script que no tingui restriccions de mida, encara que això és anar molt molt al límit… Perquè ens fem una idea, implementar els 3 elements Schema de forma correcta , usant l’element ProfessionalService per definir-me com sdPublisher, costa exactament 814 bytes de codi que s’afegeixen al pes total de la pàgina a carregar.

Publicitat amable

En coherència per a un CMS SEO professional, la nova versió de Relevant CMS que tindrem disponible a finals de T1 2019 incorporarà de forma configurable aquests tres elements Schema; ens permetran (per exemple) diferenciar la nostra autoria Schema en el codi del nostre servei de Dades Estructurades SEO, del que sigui el contingut client. ¡Recordem que el tàndem Dades Estructurades Google té les seves pròpies regles anti-spam!

SEO Freelance Ricard Menor
Average rating:  
 0 reviews