L’antelació és vital al SEO per a Turisme
Les creixents estadístiques de recerca per Setmana Santa ho deixen clar: cal preparar-se amb temps
Allotjament i hostaleria arriben tradicionalment tard
Malgrat l’evolució i desenvolupament del sector turístic, en concret de l’allotjament i l’hostaleria, es pot observar encara una certa inèrcia que dificulta la posada en marxa de la maquinària digital després de l’aturada de torn (generalitzant i segons sigui turisme de costa o muntanya, contrastos significatius com la temporada d’esquí o l’oferta estiuenca de sol i platja).
El cas és que la demanda està aquí, manifestant-se a través de cerques verticals a Google.
Per fer les coses bé es requereix antelació. Aparèixer al radar dels teus clients potencials no és tasca d’uns dies…
Temps i estratègia, tant com timonejar i reaccionar tàcticament abans i durant el transcurs de la temporada d’ explotació turística.
Moltes d’ aquestes dades es poden extreure i explotar mitjançant la consola de recerca de Google i l’ assessorament professional específic d’ un SEO Manager extern.
Oh sorpresa, gran part de l’empresariat turístic (especialment empresa familiar i pime 25-100 treballadors) desconeix per complet la seva mera existència.
El sector turístic ha d’explotar més les dades al seu favor
Oportunitats no falten, ja que els períodes vacacionals venen canviant com la realitat socioeconòmica europea. S’aprecia una clara tendència a l’alça de les cerques relacionades amb les vacances de Setmana Santa en els principals mercats emissors europeus.
Una segmentació regional/idiomàtica tan clara posa les coses molt a tir per intentar captar part d’aquesta demanda online.
És el moment de plantejar-se la gran pregunta:
Com fico la meva oferta entre la intenció de cerca i un augment efectiu de negoci?
Famílies, parelles, amics, grups i solitaris/es
Grups d’amics i famílies són els dos grans pols, hi ha una significativa diferència que fa a aquests grups de particular interès per a l’allotjament turístic i els serveis d’hostaleria complementaris en destinació, com: restaurants, bars, supermercats, oci, cultura i activitats.
SEO per a sector turístic Perquè necessites pàgines web multidispositiu?
Com treballen en equip mòbils i ordinadors?
El tàndem smartphone/ordinador és un vell conegut de l’ecommerce: el que portes a sobre (mòbil) et serveix per a primeres temptatives o ampliar la informació disponible en un context molt definit.
Per exemple, dins d’una botiga física de roba (sector retail) on es busca preu per a una roba que s’està observant i tocant en viu per després comprar-la online sense por a ficar la pota en algun detall. En part és una evolució de l’anomenat ROPO (Research offline Purchase Online o “investigar en botiga i comprar online”).
Com més important sigui la despesa, més procliu és el públic a comprar online des d’ordinadors de sobretaula, mentre que les compres de gran consum i imports reduïts sol ser terreny abonat per al mòbil.
Aquesta dualitat (generalitzada) ens porta a un escenari molt específic del sector turístic i és de summa importància.
En els viatges i experiències associades al turisme hi ha 2 fases ben diferenciades: abans del viatge i durant l’ estada en destinació.
Abans del viatge
Busquem temptativament unes vacances (de Setmana Santa, ¡ja que tenim les dades!); això és una cosa aleatòria i voluble, prest a moments d’inactivitat com commutar per la ciutat (metro, p.ex.), esperes forçades o entre pauses laborals… Això es fa habitualment de forma “íntima” amb el teu mòbil, entre parades o esperes.
La missió de l’smartphone en aquest cas és iniciar el filtratge d’idees amb molta antelació o bé filtrat de xous basats en preu o oportunitat (conforme la investigació s’acosta al last minute).
Com més previsor sigui l’individu, tant més fàcil és que acabi la compra efectiva (reserva de bitllets/estada) en la tranquil·litat de la llar (també a l’oficina) amb el seu PC o portàtil, tal vegada comentant la jugada amb la parella, família o amics. Fins i tot en pla viatger solitari.
És aquí quan l’estratègia de llarg termini fa la seva feina, aquí no val improvisar ni arribar tard. Mesos d‘intercepció d’intencions de recerca, de reforç de marca, de control de reputació online, prospecció selectiva de noves audiències mitjançant campanyes SEM, anuncis geolocalitzats, d’emailing sensat i amb valor…
Durant l’estada
Quan ja estàs al teu destí la vida digital dansa entorn del mòbil. El teu smartphone va a tot arreu, sigui platja o muntanya, dia o nit.
És normal veure visitants aturats davant d’un restaurant, mòbil en mà. No ho dubtis, van geolocalitzats i consultant Google Maps o Tripadvisor. Aquí tenim una GRAN oportunitat per defensar per nosaltres mateixos l’establiment amb una web pròpia que hagi tingut tot això en compte (a més d’un esforç en el que es coneix com a SEO local).
A més probablement la temporada ja està en marxa i el sector turístic va a tope de treball, és el moment ideal per a accions tàctiques ideades per al moment, el menú del dia, aquesta habitació penjada i en general la captació de gent moguda per esdeveniments o dates assenyalades del calendari.
Si no estàs al mapa o la teva reputació està pels sòls, estàs fregit/da.
Després de l’estada
Arriben sabent que hauràn de marxar. No hem parlat fins ara de què passa amb els nostres clients reals, els que han reservat, viatjat, pernoctat i menjat… Marxen irremissiblement. Good bye!
Però no ha de ser un adeu, sinó un fins a la pròxima. És el moment d’incloure la fidelització i l’incentiu en la teva estratègia de màrqueting digital.
Tot pot ser pensat, modelat i polit. Però necessites temps. Després ho proves en temporada, es corregeix, s’afegeix, es treu i endavant cap a la pròxima: més i millor.
Lectura complementària
Per completar una perspectiva totalment objectiva sobre el perquè s’ha de fer un esforç important en la web multidispositiu de la teva empresa (suggeriment vàlid per a qualsevol sector), recomano llegir aquest article sobre mobile first indexing, és a dir la forma en què Google avaluarà la teva web per posicionar-la millor o pitjor.
Crèdits: les retallades infogràfiques deriven de la infografia de l’article d’Enrique Usandizaga (Google) [Format original]